Почетна
Активности
Наша издања
У најави
О удружењу
Ризница
Линкови
О владики Василију
пишите нам ...
11.03.2019
Velika
 
   У суботу, 28. септембра у наставку својих активности, успешно је изведена акција хуманитарне
продаје књига.
   Сакупљено је преко 12000 динара, а сав приход је намењен тешко болесном Зорану Гогићу
из Дојкинаца.
Fotografije

 

   У среду, 7. августа у парохијском дому Пазарске цркве у Пироту, православно удружење
„Владика Василије Костић“ организовало је своју прву хуманитарну акцију – добровољно давање
крви. Велики број наших суграђана одазвао се овом позиву, показавши и овога пута своје
човекољубље.
   Даће Бог да у нашем граду буде још оваквих и сличних акција, где су радост давања и потреба
примања итекако Богоугодна дела наша и преко потребни нашем човеку, не би ли бар мало
пркосио овој учмалости и благо речено затворености, која је забрињавајуће изражена у овом
нашем добу.

Фотографије можете погледати овде

Fotografije sa predavanja

.....У уторак 10. децембра, у препуној сали градске читаонице у Пироту, игуман манастира Св. Јована Богослова протосинђел Мардарије, одржао је предавање на тему "Покајање и исповест".

.....Овај сусрет и дружење са нашим драгим игуманом, организовало је Православно удружење Владика Василије Костић.

 

Фотографије са предавања можете погледати овде

Предавање протосинђела Мардарија 10. децембар 2013.
Хуманитарна продаја књига 28. септембар 2013.
Добровољно давање крви 7. август 2013.
Предавање игуманије Ефросиније 4. децембар 2013.
Fotografije sa predavanja

.....У понедељак, 4. новембра 2013. године, у читаоници Народне библиотеке у Пироту, одржано је
предавање игуманије манастира Темска монахиње Ефросиније, на тему "Вера и Љубав".

.....Ово душекорисно и радосно дружење са монахињом, која је скоро читав свој животни век провела у манастиру, организовало је наше православно удружење „Владика Василије Костић“.

Погледајте уистину прелепе фотографије овде
Снимак са предавања можете послушати овде

   Дана 17. јануара 2013. у читаоници Народне библиотеке у нашем граду имали смо прилике да 
чујемо једно предивно излагање архимандрита Јована (Јеленкова) игумана манастира Црна
Река, који је говорио на тему чуда у православном свету. Тема је била баш оно што је изгледа
недостајало људима у данашњем времену, јер су сви окупљени, чак и после скоро четворочасовног
излагања били подједнако заинтересовани као на почетку.
   Излагање је поткрепио фотографијама које су окупљеном народу оставиле снажни утисак.

   Фотографијама које можете погледати овде, остало је забележено једно стварно незаборавно
дружење са човеком коме су чуда нешто што се догађа скоро свакодневно и који је на својој
кожи осећао присуство злих сила и чудесног исцељења. Надамо се да ће оваква дружења бити
што чешћа и да чујемо и видимо искуства ових људи који стоје на првој линији фронтa.
Предавање архимандрита Јована 17. јануара 2013.

.....У читаоници народне библиотеке 13. фебруара 2014. године одржана је промоција књиге Флавијан. Овај познати хришћански роман представио је о. Серафим, игуман манастира Свете Тројице код Љубовије.
..... Након ппромоције књига о. Серафим је представио свој ЦД са духовним песмама а затим је стпљиво одговарао на питања присутних.

 

Фотографије са предавања можете погледати овде
Снимак са предавања можете послушати овде

.....Предавање на тему "Тајна спасења" владике нишког Јована у Пироту 27. фебруара 2013. године је почело прецизним теолошким образлагањем, а затим је прерасло у сверадосни загрљај пастира и пастве у коме је владика нишки изнео мноштво поучних примера, анегдота, опитних душекорисних сазнања. .....Свечана сала пиротске Гимназије била је премала да прими све Пироћанце жедне "воде живе" која је несебично истицала из срца и устију владике нишког Јована. Од свег срца захваљујемо нашем архијереју на доласку и надамо се што скоријем поновном сусрету у Пироту - Малом Јерусалиму.

 

Фотографије са предавања можете погледати овде
Снимак са предавања можете послушати овде

Предавање јеромонаха Серафима 13. фебруара 2014.

.....Десетак дана пред највећи празник Христовог Васкрсења припреме за његов дочек су увелико почеле. Наше вредно православно удружење "Владика Василије Костић" се побринуло да ово претпразнство буде употпуњено једним веома лепим духовним догађајем - предавањем на тему "Страсна седмица" које је одржано 10. априла у пуној читаоници Народне библиотеке. Гост и предавач био је протосинђел Серафим Живковић из Дивљанског манастира.

 

Фотографије са предавања можете погледати овде
Снимак са предавања можете послушати овде

Посета оца Војислава Билбије Пироту 16. новембра 2013.

.....У суботу 16. новембра 2013. године Пироћанци су били обрадовани једном лепом и несвакидашњом посетом. Отац Војислав Билбија, који већ две деценије у Холандији организује сакупљање хуманитарне помоћи за Србију, овог пута посетио Пирот. Помоћ је предата Саборној и Пазарској цркви, а део одеће, као и новчану помоћ, отац Воја је, заједно са члановима Удружења Владика Василије Костић, уручио сиромашним житељима старопланинских села.
.....Истога дана у 19 часова у свечаној сали Гимназије Пирот отац Бојислав одржао је предавање на тему "Хришћанство и спорт", а следећег дана, након Св. Литургије у манастиру Суково, посетио је пазарску цркву, где је присутну децу обрадовао поклонима.

Фотографије можете погледати овде
Снимак са предавања можете послушати овде

.....На свом другом предавању у Пироту - Малом Јерусалиму, владика нишки Јован је одшкринуо неисцрпну тему "О духовном животу" и поделио са својом паством многа лична духовна искуства говорећи о духовницима, дилемама, радостима али и опасностима које прате духовну борбу савремених хришћана.
..... Реч архијереја окрепила је стотину грађана Пирота у пуној Свечаној сали Педагошке академије 25. oктобра 2014. године.
.....Искрено се надамо што скоријем, трећем сусрету са нашим добрим пастиром а до те прилике свима који нису били присутни од срца препоручујем да послушају снимак са овог предавања.

.....Фотографије са предавања можете погледати овде
.....Снимак са предавања можете послушати овде

.....У суботу, 29. новембра, код Гушевице у Тијабари, наше Удружење је организовало хуманитарну продају књига. Сав приход је намењен болесном дечаку Матији Лазаревићу, који је због болести црева од рођења имао чак седам операција, а у међувремену је оболео и од хепатитиса Б и епилепсије.
.....
Недавно се и његова мајка Моника тешко разболела, тако да је стање породице Лазаревић изузетно тешко у сваком смислу. Књиге за ову хуманитарну акцију даривао је Жељко Перовић, а приход у износу од преко 14000 динара предат је породици Лазаревић.
..... Сакупљање помоћи за малог Матију настављено је у Саборној цркви у Пироту.

.....Фотографије са ове акције можете погледати овде

.....Уочи великог празника и школске славе Светог Саве, васпитачице из вртића Змај, Зорица Костић, Јасмина Стоиљковић и Јелена Ранчић, заједно са вероучитељицом Сањом Ставрић, довеле су групу од око седамдесеторо деце у наш храм где су након вечерње службе пресекли славски колач. Деца су затим рецитовала научене стихове о великом српском свецу да би заједно са својим васпитачицама запалили свеће у припрати храма. Овај мали молитвени догађај је приредила Предшколска установа "Чика Јова Змај" у сарадњи са Православним удружењем "Владика Василије Костић" из Пирота.

Фотографије можете погледати овде

Мали Светосавци славе своју славу (Стара црква 26. јануара 2015.
......26.01.2015. године, у навечерје празника Светог равноапостолног Саве Српског, у храму подигнутом у његов спомен и молитвено заступање, у селу Велики Јовановац, родном месту владике Василија Костића, чијим је првобитним благословом и отпочета изградња овог храма, велику вечерњу службу са петохлебницом служио је архијерејски намесник пиротски, протосинђел Серафим (Мишић), уз саслужење јереја Петра (Крстића) и молитвено присуство више свештеника пиротског намесништва и верног народа, који се заједно са својим градоначелником Владаном Васићем окупио у овом новоизграђеном храму.
......После резања колача и пригодне беседе, сви присутни су били позвани на вечеру, коју су за ову прилику припремили мештани.
......Сутрадан, на сам дан славе, са почетком у осам сати, Свету Литургију је служио и присутне поздравио топлим речима беседе благодарности свима који су учествовали и помогли изградњу овог јединственог у нашим крајевима храма, посвећеног оснивачу наше српске православне цркве и оцу наше нације Светом Сави, намесник пиротски протосинђел Серафим (Мишић) и најавио скоро освећење храма од стране нашег преосвећеног владике.
......Потребно је напоменути да је у току 2014. године почело живописање унутрашњости овог храма, његовог олтарског дела. У конхи апсиде урађена је Богородичина икона Ширшаја Небес (Шира од Небеса), док су у самом олтраском делу осликана четири Архијереја, велики богослови Православне цркве Свети Атанасије Велики, Свети Јован Златоусти, Свети Василије Велики и Свети Григорије Богослов, са приказом Агнеца (Богомладенац Христос) на Часној трпези. Унутрашњост краси и иконостас од дрвета, осликан годину дана раније (2013.године), а осликавао их је члан нашег удружења Бојан Васић.
........................................Фотографије можете погледати овде

.....У пиротским обдаништима се, од октобра 2014. године, у организацији нашег удружења и пиротских вртића, пред веће празнике одржава веронаука за најмлађе.
.....Вероучитељи ђакон Душко Видачић, Александра Мадић, Бранкица Видојевић, Сања Ставрић и Милица Крстић упознају децу са садржајем хришћанских празника, животом светитеља и дубином и лепотом православне вере.

.Фотографије погледати овде

Веронаука у пиротским обдаништима (18.10.2014.)

......У суботу 14. марта 2015. године у 19 часова у амфитеатру Високе школе струковних студија за образовање васпитача одржано је предавање др Милијане (Љиљане) Савић, на тему „Православна породица и здраво одгајање деце“.
......Др Милијана, по професији педијатар ( специјалиста за дечију исхрану и гастроентерологију), по благослову патријарха Павла води ресор Породица, брак и васпитање Верско-добротворног старатељства у Београду као и удружење Помоћ породици. У предавању које је одржала у Пироту на изузетан начин је спојила православну веру и духовност са медицинском науком, у циљу правилног васпитања и одгајања деце. О одличном пријему њених речи најбоље сведочи велики број питања присутних након предавања, на које је др. Милијана одговарала са великом љубављу и знањем.

Фотографије можете погледати овде
Снимак са предавања можете послушати овде

.....На дан славе нашег удружења трећег маја када наша Православна црква прославља Богом прослављеног Николаја српског владику Жичког и Охридског, неки од чланова нашег удружења су благодарећи Богу, присуствовали архијерејској литургији у манастиру Жича, где су имали благослов да се поклоне и целивају мошти Светог владике који је за време овоземаљског живота Богу служио у овој светињи.
.....У овој светињи је Богу служио и Богу се представио и наш владика Василије Костић где и почива његово тело, чији гроб смо посетили и помолили се за благослов и помоћ Божију у даљем раду. Успут смо посетили и један од најлепших светиња на свету задужбине царице Милице Хребељановић манастир Љубостињу (чије зидање је и сам Свети владика Николај описао у предивној песми Зидање Љубостиње) и још две светиње Велуће и манастир Мрзеницу.

Фотографије можете погледати овде

....Годишњни излет деце пиротских вртића ове године је обогаћен једним лепим ходочашћем.
Уз учешће чланова нашег удружења, вероучитељица Александре Мадић, Сање Ставрић, Милице Крстић и Бранкице Видојевић, које предају веронауку у пиротским обдаништима, група од преко три стотине деце, заједно са директором Милошем Тодосијевићем и својим васпитачима, 25. маја је обишла задужбину Светог Деспота Стефана – манастир Манасију.
....
Чиста дечија срца су била преиспуњена радошћу због сусрета са овом великом светињом и дивним спомеником нашег славног средњег века.
................................................
........Фотографије можете погледати овде
У суботу 20. јуна 2015. године у 19 часова у амфитеатру Високе школе струковних студија за образовање
васпитача у Пироту одржано је предавање др сци мед Милијане Аврамовић Савић на тему
" Како формирати и сачувати породицу "

Фотографије можете погледати овде

Аудио снимак са предавања можете послушати овде

........У уторак 14. јула 2015 у сали Народне библиотеке у Пироту, имали смо Божији благослов,част и радост да нам опет дође архимандрит Јован Јеленков, и подели са нама мало од Духовног блага које стиче својим већ вишедеценијским животом у Христу, у монаштву.
........
Свако од нас најчешће мисли и говори о ономе кога највише воли, па је тако и отац Јован изабрао да нам говори о Пресветој Богородици на тему "Пресвета Богородица као посредница нашега спасења" !
........ Сала Народне библиотеке је била препуна нас жељних Духоносних речи о Живом Богу и Његовој Пресветој Мајци
........Фотографије можете погледати овде.................................Аудио снимак са предавања можете послушати овде

Штанд нашег Удружења на Салону књига
.......Лик и дело у Христу Господу Богу нашем блаженопочившег Владике др. Јована Илића окупило је 17. јула 2016. године у његовом родном селу Дојкинци мноштво људи који у његовом животу и себежртвеном труду препознају пример и орјентир за своје кретање и узрастање у нашим овоземаљским животима. Повод окупљања је била промоција књиге у којој су прибележени делићи његовог многотрудног живота у Христу, коју су припремили чланови нашег удружења а срдачним прилозима дојкинчана и отштампанаова нама душекорисна књига.
....... Ово дивно заједничарење врхунило је наравно у Светој божанственој литургијиу храму Светог Николаја у коме је и сам владика крштен и узрастао и касније и сам као свештеник и архијереј богослужио. Овог дана служио је старешина нашег удружења свештеник Марко Дабић, а сам храм није могао физички да прими све људе овде божијом благодаћу окупљене.
.......Света литургија - благодарење настављено је у радосној љубави послужењем у дворишту цркве и свечано уприличеном промоцијом књиге у центру села, где су се официр у пензији Златомир Манић, свештеник Марко Дабић, владикин унук Јован Илић и професор Томислав Павловић, потрудили да нам представе и приближе књигу о нашем владики. Велико интересовање куповином књиге потврдило је оправданост овог богоугодног дела. Дружење је настављено по нашем српском и пиротском обичају уз јагњеће печење, сукану баницу и овчи сир наравно све пореклом са дојкиначких пашњака и њива........Бог да нас све благослови молитвама нашег Владике.

........Фотографије можете погледати овде.................................Аудио снимак послушајте овде

.......У суботу, 11. јуна, на празник преподобномученице Теодосије Тирске, служена је Света литургија на темељима ранохришћанске базилике и средњовековне цркве на Сарлаху.
.......Након много векова, на овој великој светињи узнете су речи молитве и принета је бескрвна жртва, свером и надом да ће и убудуће ово место бити место сабрања и богослужења.
.......Базилика је откривена 1989. године и том приликом је екипа археолога, на челу са Предрагом Пејићем, истражила и открила апсиду, већи део северног и мањи део јужног зида. Речје о ранохришћанској цркви димензија 24 са 9 метара, унутар које се налазе остаци мањег храма из средњег века, што сведочи о континуитету хришћанске вере на овим просторима од преко хиљаду и пет стотина година. Након тога су радови обустављени све до јесени 2014. године, када је заједничким трудом арх. Предрага Пејића и нашег Удружења интересовање за ову велику светињу обновљено.
.......На пролеће 2015. године базилика је очишћена и уређена а затим су настављени археолошки радови средствима Министарства културе, локалне самоуправе и Музеја Понишавља, којом приликом је откривен западни и цео северни зид ове цркве.
.......Као најлепши епилог досадашњег труда на обнови ове древне светиње, 11. јуна је служена Света литургија у организацији Архијерејског намесништва пиротског, Музеја Понишавља и нашегУдружења. Ове године, уз Божији благослов, радови на ископавању базилике би требало да се наставе чиме ће, надамосе, у потпуности бити истраженa ранохришћанска црква, односно припрата, атријум и сви други пратећи објекти овог изузетног локалитета.

.......
.......
.......
...............Фотографије можете погледати овдеХРИСТОС ВАСКРЕСЕ!
.......На самом почетку, на нашем другом рођењу, рађању за живот вечни у Царству Христовом, на православном крштењу нам се саопштава да ми који се у Христа крстимо у Његово страдање и Васкрсење се крстимо. Тако да као што је Он пострадао и васкрсао, тако ћемо и ми који са Њим страдамо, са Њим и васкрснути. У том сазнању које нам је даривао сам Господ, и ми верујемо да се и наш брат у Христу, трудбеник на њиви Господњој и у нашем удружењу, господин Велимир Панић, који се представио Господу 21.6.2016-е у својој 73 години живота, да се успокојио од овог многотрудног живота.
.......Човек који је по Светом Јеванђељу Христовом које није толико знао колико га је познавао и живљењем својим сведочио, по речима Господњим "подајте цару царево а Божије Богу", тако је и он сам себежртвено и часно служио свом народу као официр у војсци цео радни век. По одласку у пензију на исти начин себе и све своје предаје у службу Богу и као Христов војник свим бићем својим обавља један од најпотребнијих послова око изградње храма Светог Саве у његовом родном селу Великом Јовановцу. Храм који је започео блаженопочивши епископ Жички Василије Костић који је такође био родом из истог села.
.......Како и само име његово говори, Велимир је носио у себи и сведочио велики непоколебљиви мир. Сви ми који смо га познавали имали смо у њему пример смирења у сусрету са многобројним и разноврсним искушењима којих је итекако било, у тим ситуацијама углавном је исто поступао "Добро, ако не може тако, ви реците како треба или може и идемо напред!". Био је доброћудни супруг и отац две кћери, доброћудни официр и доброћудни и упорни организатор и градитељ храма на славу Божију. И опет по примеру Господњем који је сам кроз страдање и бол изашао из овог света, тако је и Велимир кроз дугу тешку и веома болну болест као војник и мученик прешао у живот непролазни.
.......У храму Светог Саве, који је једно од највећих његових животних дела, око његовог посмртног одра окупило се мноштво свештеника , монаха, супруга, деца, унуци и пуно пријатеља, који су дошли да у молитви Васкрслом Господу замоле за опроштај сагрешења његових и да Га усели у место покоја у Царству Своме.
Све нас тамо сабране довела је једино дивна заставникова љубав и стрпљење које је имао према свима нама. "Господине заставниче“ како смо му се у љубави обраћали а могли смо га у пуноћи срца свога звати господин заставник Велимир Добрица Панић и рећи за њега имао се рашта и родити.

ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ ХРИСТОС ИСТИНИТИ БОГ НАШ!!!

.........................................................Фотографије можете погледати овде........................................................


......У уторак 25. октобра 2016. год. у читаоници Народне библиотеке одржано је предавање Мирјане Игић на тему „ПРАВОСЛАВЉЕ У ЖИВОТУ СТАРИХ ПИРОЋАНАЦА“ у организацији нашег Удружења.

Фотографије можете погледати.......... овде

Аудио снимак послушајте .....................овде

 

У недељу 17. Фебруара 2019. године, са почетком у 18 сати, на сајму књиге и графике у спортској хали Кеј, одражана је промоција последње књиге из едиције
"Епископи Пироћанци“ -
монографија „Владика Кирил Живковић“"

О самој књизи говорио је аутор Душан Ранчић, а модератор програма била је Милица Крстић.

Фотографије можете погледати.......... овде

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предавање владике нишког Јована у Пироту 27. фебруара 2014.
Предавање о. Серафима, настојатеља манастира Св. Димитрија из Дивљане 10. априла 2014.
Епископ нишки Г. Јован одржао предавање у Пироту 25. октобра 2014.
Хуманитарна продаја књига за болесног дечака Матију Лазаревића 29. новембра 2014.
Свети Сава Велики Јовановац 2015.
Предавање др Милијанe Савић на тему "Православна породица и здраво одгајање деце"
Поклоничко путовање 3. маја 2015 манастири Жича, Љубостиња и Мрзеница

....У недељу 10. маја у храму Светог Саве у селу Велики Јовановац, мало освећење храма и свету архијерејску литургију служио је владика Кумановско-Полошки Јоаким уз саслуживање архијерејског намесника пиртског протосинђела Серафима (Мишића) и архијерејског намесника димитровградског протосинђела Мардарија и већег броја свештеника пиротског намесништва, уз ангелско појање хора Светог Јована Златоустог из Пирота и молитвено присуство великог броја верних људи из села и оклине заједно са својим градоначелником и другима који су се улозили у изградњу овог прелепог храма у славу Божију. ....Владика је после Свете лиургије у беседи изразио благодарност нашем владки нишком господину доктору Јовану на благослову и почасти да у његово име служи и прослави овај празник Спаљивања моштију Светога Саве у овом храму и овом приликом, приближио нам је и значај и смисао празновања овог дана и у име владике нишког захвалио се свима који су помагали изградњу овог храма и орденом цара Константина одликовао учитеља Саву Т. Јовановића као највећег приложника.
.... Црквени одбор и мештани су својим трудом и љубљвљу угостили све присутне трпезом љубави Агапе која је за тим уследила!................................
Фотографије можете погледати овде................................

Мало освећење храма Светог Саве у Великом Јовановцу 10. маја 2015. год.

 

Излет у Манасију 25. маја 2015. године
Предавање др сци мед Милијане Аврамовић Савић 20. јуна 2015
Бдење, резање колача и Литургија у храму Светог Саве у Великом Јовановцу, среда 14. јан 2016

........У родном селу нашег владике, на дан кад прослављамо светост живота оца и првог архиепископа и учитеља српског, равноапостолног Светог Саве, у храму њему посвећеном, молитвама и благословом владике Василија започетом и довршеном, који је и сам своју личност и живот по примеру Светог Саве принео на служење Христу и цркви, у вечерњој служби и Светој божанственој литургији славословило је и Богу се молило свештенство са верним народом нашим.


........Фотографије можете погледати овде.................................

Предавање архимандритa Јована Јеленкова, уторак 14. јул 2015
Промоција књига у нашем издању, на Сајму књига у Спортској хали Кеј, уторак 16. фебруар 2016

........У уторак 16. фебруара 2016. године у Спортској хали Кеј на Сајму књига, одржана је промоција књига "Владика Венијамин Таушановић" и "Владика Василије Костић" у издању нашег удружења.
........Уз присуство великог броја посетилаца водитељ промоције био је Давор Лазаревић, а аутори
свештеник Марко Дабић, Душан Ранчић и Велимир Панић


........Фотографије можете погледати овде.................................Аудио снимак са промоције послушајте овде

Предавање архимандрита Јована Јеленкова, тема "ВЕЛИКИ ПОСТ", среда 24. фебруар 2016

........У среду 24. фебруара 2016. године у читаоници Градске библиотеке у Пироту, имали смо част и радост да присуствијемо предавању архимандрита Јована Јеленкова на тему "ВЕЛИКИ ПОСТ"


........Фотографије можете погледати овде.................................Аудио снимак са промоције послушајте овде

Изложба поводом 180 година храма Рождества Христовог у Пироту, 28. август 2014.

........На дан Успења Пресвете Богородице, славе града Пирота, у галерији „Чедомир Крстић“ је отворена изложба поводом 180 година Старе цркве у Пазару. Изложбу је, уз присуство свештеника и градских власти, отворио владика нишки Јован. Изложене су иконе изузетне лепоте, сасуди, старе књиге и остале драгоцености из ризнице Пазарске цркве.
........Изложба је заједничко дело Старе цркве, галерије „Чедомир Крстић“ и нашег Удружења, на чију иницијативу је ова изложба и организована.


........Фотографије можете погледати овде

Предавање проф. др Драгише Бојовића, уторак 29. март 2016

........У уторак 29.3.2016. године у читаоници Градске библиотеке у Пироту одржано je предавање проф. др Драгише Бојовића на тему „Православни хришћанин у светском вртлогу“ у организацији нашег Удружења.

........Фотографије можете погледати овде.................................Аудио снимак са промоције послушајте овде

........У понедељак 18.4.2016. године у 18 часова у читаоници Градске библиотеке у Пироту, одржано је предавање игумана манастира Светог Јована Богослова протосинђела МАРДАРИЈА на тему

"ВЕЛИКИ ПОСТ У НАШЕМ ЖИВОТУ"

Предавање протосинђела МАРДАРИЈА, понедељак 18. април 2016
Излет у Раваницу 7. маја 2016. године

........Леп обичај, започет прошле године, настављен је и ове. Деца пиротских вртића су на годишњем излету, поред јагодинског золошког врта, посетила и манастир Раваницу и поклонила се моштима Светог кнеза Лазара. Предвођена директором вртића Милошем Тодосијевићем и васпитачицама, уз учешће вероучитеља, чланова нашег Удружења, Александре Мадић, Сање Ставрић, Бранкице Видојевић и Јелене Дабић, предавача веронауке у обдаништима, група од преко три стотине деце 7. маја је, са нескривеном радошћу, обишла ову велику светињу.

Фотографије можете погледати овде

Трибина на тему „РАНО ХРИШЋАНСТВО У ПИРОТСКОМ КРАЈУ“ 10. јун 2016. године

У петак 10. јуна 2016. године у читаници Народне библиотеке Пирот, одржана је трибина на тему
„РАНО ХРИШЋАНСТВО У ПИРОТСКОМ КРАЈУ“, у организацији нашег Удружења.
На трибини су говорили историчар Давор Лазаревић, свештеник Марко Дабић,
публициста Бора Рајковић и археолог др Предраг Пејић.

........Фотографије можете погледати овде.................................Аудио снимак послушајте овде

Промоција књиге о владици Јовану Илићу, Дојкинци 17. јул 2016.
Света литургија на темељима ранохришћанске базилике и средњовековне цркве на Сарлаху 11. јун 2016. године
Сахрана Велимира Панића 21. јун 2016. године
Предавање на тему „Православље у животу старих пироћанаца“ 25. октобар 2016.

...У суботу 17. фебруара 2018. године са почетком у 17 сати на сајму књига и графике у спортској хали „Кеј“ у Пироту, одржана je промоција нашег најновијег издања:

„ Акатисти Пресветој Богородици“

Фотографије можете погледати.......... овде

Аудио снимак послушајте .....................овде

Промоција нашег издања „ Акатисти Пресветој Богородици“ 17. фебруар 2018

.......У понедељак 6. новембра 2017. године, у медијатеци ОШ „Свети Сава“ одржана је промоција књиге Светлане Младеновић, (учитељице у пензији) - „Светосавска ризница“ - која пружа прилику да обновимо и утврдимо везу са духовним оцем свих Срба, Светим Савом, и то на један занимљив, обухватан, и комплетно припремљен начин за сценско извођење. Реч је о текстовима које је учитељица годинама писала, припремајући приредбе за дан „Светога Саве“. Књига је објављена у сарадњи ОШ “Свети Сава“ и нашег удружења - „Владика Василије Костић“.
Ученици су са својим наставницима (учитељицама) припремили пригодан програм – посебно читање и драмско-сценски приказ одабраних делова из „Светосавске ризнице“.
.......Саму промоцију је узвеличао и наступ, дечијијег хора, као и црквеног хора св. Јован Златоусти.
О самој књизи говорили су секретар удружења Јасмина Ћирић, и одговорни уредник и старешина Душан Ранчић.
Јасмина Ћирић је описала целокупни „пут“ ове књиге, од припреме материјала, сређивање текста, па до коначне финализације и објаве.
.......Душан Ранчић се осврнуо на значај истинског прослављања Светог Саве, истичући како је то било некада, а како данас. Говорећи даље, о самом појму „светосавља“ и (великом) значају ове мале ризнице - за данашњу просвету.
.......На самом крају присутнима се обратила и Светлана Младеновић са неколико речи о раду на овој књизи, и изразом свесрдне захвалности свима који су учествовали у раду и помогли да ово издање изађе на светлост дана!

Фотографије можете погледати.......... овде ....... Видео снимак погледајте .....................овде

...У суботу 25. новембра 2017. године са почетком у 19 сати у просторији Медијатеке основне школе
Свети Сава у Пироту у организацији нашег удружења, одржано је предавањена на тему

„Секте – злоупотреба Светог писма и вере“

На трибини учествовали: Мирјана Игић, Душан Ранчић, и јереј Жарко Димић

Аудио снимак послушајте .....................овде

Предавање на тему „Секте – злоупотреба Светог писма и вере“ 25. новембар 2017
Промоција књиге "Светосавска ризница" Светлане Младеновић, учитељице у пензији 6. новембар 2017
Предавање Архимандрита Јована Јеленкова на тему "Васкрсење Христово"понедељак 3. април 2017

......У понедељак 3. априла 2017. год. у медијатеци ОШ „Свети Сава“ одржано је предавање
Архимандрита Јована Јеленкова на тему "Васкрсење Христово" у организацији нашег Удружења.


Фотографије можете погледати.......... овде

Аудио снимак послушајте .....................овде

 

Преадавање Јована Јеленкова"Духовна борба у току Великог поста" 15. март 2018

.......У огранизацији нашег удружења у четвртак 15. марта 2018. године у просторији Медијатеке основне школе
Свети Сава у Пироту одржано је предавање архимандрита Јована Јеленкова на тему: „Духовна борба у току великог поста“.
.......У препуној сали Медијатеке, архимандрит Јован посебно се осврнуо на учење преподобног Јована Лествичника тј. борби против осам грехова, као осам рана, и осам страсти које рањавају људску душу одвраћајући је од свога Творца и Бога.
.......По већ устаљеној пракси отац Јован је након изношења теме, одговарао на многобројна питања присутних, преносећи при томе и своје духовно искуство...............Аудио снимак послушајте .....................овде .............. Видео снимак погледајте .....................овде

Промоција књиге Епископи Пироћанци“ - монографија „Владика Кирил Живковић" 17. фебруара 2019